Palarnia SOLO to….
Palarnia SOLO to….
…nowe miejsce na kawowej mapie Polski. Oficjalnie wystartowała 30.04.2024 i prowadzona w całości przez jedną osobę (stąd pochodzi nazwa palarni)
Nazywam się Alex stukanov…
Nazywam się Alex stukanov…
jestem założycielem, roasterem i “człowiekiem od wszystkiego” w Solo.
Po roku prowadzenia niszowego projektu “5 Palarni”, w którym promowałem małe niszowe palarni kawy z całej Polski, postanowiłem otworzyć własne miejsce, gdzie bym mógł spełniać swoją pasję do kawy specialty.
W Palarni Solo skupiam się przede wszystkim na wysokiej jakości surowca, czyli zielonego ziarna. Wszystkie kawy, które wypalam, są to kawy gatunku specialty (speciality) – najbardziej “rasowe” ziarna, wysokiej jakości, bez defektów oraz o sprawdzonym pochodzeniu.
W palarni kawy, która służy także jako showroom dla klientów, używam wielu różnych sprzętów i technik do kontroli jakości oraz wydobywania jak najlepszych smaków z ziarna. Zanim nowa kawa trafi do “głównego” pieca, wypalam ją na kilka sposobów w małych próbkach (100g) w tzw “samplerze” – małym piecyku. To pozwala mi wydobyć najlepsze i najciekawsze nuty smakowe z surowca, na którym pracuję. Po każdym paleniu, badam kolor wypalonego ziarna używając kolorymetra, w celu kontroli jakości i osiągnięcia powtarzalności wypałów, co jest bardzo istotne w pracy roastera.
Kluczowe zasady, których trzymam się w Palarni Solo:
- Praca tylko i wyłącznie na wysokiej jakości ziarnach Specialty (80+ punktów SCA)
- Sprzedaję kawę, którą sam piję
- Nie boję się eksperymentów roasterskich i sensorycznych – jest to klucz do nauki i rozwojubranży kawowej w całości
- Kawa to Ludzie – dbam o relacje międzyludzkie i wierzę, że dobra Kawa jest idealnym“łącznikiem” osób z różnych środowisk i pochodzenia